top of page

Lämmin talvi toi ongelmia katoille – muista katon keväthuolto!

Eteläisen Suomen lämmin talvi on aiheuttanut kerrostalon katoilla haasteita. Kosteat kelit sekä vaihtelu plusasteiden ja pakkasen välillä ovat tehneet hallaa monin paikoin. Katon keväthuolto kannattaa siis varata tänä vuonna hyvissä ajoin!


Yleensä katot tarkistetaan keväällä, jotta nähdään, mitä lumikinosten alta paljastuu. Lumenpudotus on voinut vahingoittaa kattoa, ja se on hyvä tarkistaa reikien ja muiden vaurioiden varalta.

Tänä talvena Etelä-Suomen katoilla riesana eivät ole olleet lumikinokset vaan kosteus. Vesi laajenee jäätyessään, joten jos katolla on pienikin rako, jonne vesi pääsee, reikä suurenee pakkasella. Ennen vuodenvaihdetta säävaihtelun aiheuttamia vuotoja on ollut katoilla runsaasti.


Tänä vuonna keväthuollot voidaan suorittaa vapaammalla aikataululla, sillä todennäköisesti lumien sulamista ei tarvitse odotella. Kannattaa muistaa myös katon säännöllinen huoltomaalaus, joka suojaa kattoa omalta osaltaan. Pinnoitus kannattaa uusia noin 10 vuoden välein, ja se voidaan yleensä tehdä touko-elokuussa.


Katon keväthuolto voi säästää sievoisia summia

Katon huolto kannattaa teettää vähintään kerran vuodessa. Jos talon lähettyvillä on paljon puita, huolto kannattaa tehd


ä useammin. Puista putoavat lehdet, neulaset ja oksat voivat tukkia sadevesijärjestelmän ja vesi voi päästä katon rakenteisiin.


Katon säännöllinen huolto voi säästää paljon rahaa, kun vauriot havaitaan ennen kuin ne pääsevät aiheuttamaan suurempia ongelmia. Monilla katoilla on myös takuun ehtona vuosittainen kuntotutkimus, joten huolloista kannattaa pitää kiinni.


Mitä keväthuolto pitää sisällään?

  1. Katon ja sadevesijärjestelmän tarkastus

  2. Kattoturvan vuositarkastus: kiinnitykset voivat löystyä talven aikana, joten ne kiristetään.

  3. Mahdolliset korjaukset: jos katolta löytyy jotakin muuta, mikä vaatii erityishuomiota tai toimenpiteitä, suoritetaan korjaukset.


Hormit kuntoon HormiHoivan osaavissa käsissä

Kevät on otollista aikaa myös hormien tarkastukseen ja kunnostukseen, sillä talven lämmityskausi on ohi ja hormit ehtivät kuivua kunnolla. KattoHoiva on tarjonnut hormien kunnostusta jo muutaman vuoden ajan alihankintana, mutta nyt siitä tulee oma palvelunsa: HormiHoiva.


HormiHoiva tekee myös vedonparannusta taloyhtiöille, joissa on painovoimainen ilmanvaihto. Piipun päälle asetetaan mekaaninen tai sähköinen hormi-imuri, joka pyörii tuulen avulla ja aiheuttaa imua hormeihin tehostaen painovoimaista ilmanvaihtoa. Alla kuva vedonparantajista.


Vedonparantajat parantavat painovoimaista ilmanvaihtoa.


Muista tarkastuttaa hormit säännöllisesti

Teemme siis jatkossa hormien kunnostusta ja korjausta, muuraustöitä sekä vedonparannusta pääkaupunkiseudulla yksityishenkilöille, taloyhtiöille ja yrityksille. Nämä ovat tärkeitä toimenpiteitä sisäilman laadun ja paloturvallisuuden parantamiseksi. Hormien kunnostukseen käytetään pääasiassa kolmea menetelmää: hormin massausta, putkitusta ja sukitusta. Alla kuva hormista ennen massausta (vasemmalla) ja massauksen jälkeen (oikealla).


Hormi ennen massausta. Hormi massauksen jälkeen.


Hormien tarkistusta ja huoltoa ei tarvitse tehdä vuosittain, mutta jos kyseessä on 80-90-luvun talo tai sitä vanhempi, tarkistuksia kannattaa tehdä useammin. Me voimme tulla kartoituskäynnille tai sitten nuohooja voi antaa korjauskehotuksen. Myös itse voi tarkkailla hormin kuntoa, mutta ilman asianmukaisia välineitä, kuten hormikameroita, vuotokohtien havaitseminen voi olla vaikeaa.


Comments


bottom of page