Kattoturvamääräykset ja vuosittaiset lakisääteiset pakolliset huollot – KattoHoiva kertoo.
- KattoHoiva
- 7.4.
- 3 min käytetty lukemiseen

Miksi kattoturvallisuus on tärkeää ja mitä määräyksiä tulee noudattaa?
Kattoturvamääräyksistä ja lakisääteisistä huolloista kysytään meiltä usein – mitkä huoltotoimenpiteet ovat pakollisia ja miten määräysten noudattaminen vaikuttaa kiinteistön turvallisuuteen? KattoHoiva vastaa näihin kysymyksiin ja käy läpi keskeiset kattoturvallisuusvaatimukset sekä vuosittain tehtävät lakisääteiset huoltotoimenpiteet. Käymme läpi nyt, miksi kattoturvallisuus on kriittinen osa kiinteistön kunnossapitoa ja miten oikea-aikainen huolto voi estää vahinkoja ja säästää kustannuksia pitkällä aikavälillä.
Kattoturvallisuuden keskeiset määräykset
1. Rakennuksen turvallisuus ja huolto
Kohteen on suunniteltava ja rakennettava siten, ettei sen käyttöön, huoltoon tai ylläpitoon liity sellaista tapaturman, onnettomuuden tai vahingoittumisen vaaraa, jota ei voida pitää hyväksyttävänä. Tämä tarkoittaa, että katot on pidettävä kunnossa ja että niitä koskevat riskit on arvioitava säännöllisesti.
Ympäristöministeriön asetus rakennuksen käyttöturvallisuudesta korostaa, että katolla sijaitseville laitteille, kuten savupiipuille ja ilmanvaihtolaitteille, on oltava turvallinen ja helppokulkuinen kulkutie. Erityisesti yli 1:8 kaltevilla katoilla on käytettävä kattosiltaa, lapetikkaita, kattoporrasta tai askeltasoja. Tämä on tärkeää turvallisuuden varmistamiseksi.
2. Kattoturvatuotteet ja tarkastukset

Kattoturvatuotteet, kuten kattosillat, tikkaat ja lapetikkaat, ovat keskeisiä turvallisuuden kannalta. EN 516:2006 määrittelee, että näiden tuotteiden tulee olla kestäviä ja ne on tarkastettava ja huollettava vähintään 12 kuukauden välein. Tämä takaa sen, että varusteet ovat kunnossa ja niihin voidaan kiinnittää turvaköysiä.
Rakennuslaki (Maankäyttö- ja rakennuslaki, Luku 22) vaatii, että rakennuksen tulee olla kunnossa ja täyttää turvallisuusvaatimukset jatkuvasti. Rakennusvalvontaviranomainen voi vaatia rakennuskohtaisen kuntotutkimuksen, jos katto ei täytä turvallisuus- tai terveellisyysvaatimuksia.
3. Rakennuksen kunnossapito ja lumen poisto

Järjestyslaki (5§) määrittelee, että rakennuksen omistaja tai haltija on vastuussa siitä, ettei katolta putoava lumi tai jää aiheuta vaaraa ihmisille tai omaisuudelle. Omistajat tai heidän edustajat vastaavat siitä, että lumiesteet ovat asennettu määräysten mukaan. Tämä on erityisen tärkeää talvikuukausina, jolloin lumikuormat voivat olla suuria ja vaarallisia, jos niitä ei poisteta ajoissa.
Pelastuslain mukaan tikkaat ja kattokulkutien osat tulee pitää sellaisessa kunnossa, että nuohoustyö voidaan suorittaa turvallisesti. Tämä tarkoittaa, että katolle pääsy on oltava esteetöntä ja turvallista.
4. Huoltoväli ja tarkastusten merkitys
Säännölliset vuosittaiset huollot ovat avainasemassa katon turvallisuuden ja pitkäikäisyyden varmistamisessa. Kattoturvallisuuteen liittyvät määräykset edellyttävät, että kattoa tarkastetaan ja huolletaan säännöllisesti. Suunnitelmallinen huolto vähentää vaurioiden riskiä ja estää mahdollisia onnettomuuksia.
Huoltoväli ja tarkastukset sisältävät muun muassa seuraavat toimenpiteet:
Aistinvarainen tarkastus: Katteen kunto, läpiviennit ja liittymät muihin rakenteisiin, pinnoitteen kunto. Tarkastuksessa kiinnitetään huomiota myös kattovarusteiden kuntoon. Kattoturvatuotteet tarkastetaan ja huolletaan määräysten mukaisesti ja laaditaan erillinen pöytäkirja.
Vedenpoistojärjestelmät: Sadevesikourujen ja syöksytorvien puhdistus ja tarkastus estävät tukkeutumisen, joka voi aiheuttaa vesivahinkoja ja lisääntynyttä rasitusta rakenteille.
Lumen ja jään poistaminen: Varmista, että katolta poistetaan lumi ja jää tarpeen mukaan alueilla, joissa on paljon jalankulkijoita erityisesti myös riskilumien poisto lumiesteiden ulkopuolelta. Lumen poisto estää kattojen liiallista painoa ja mahdollisia vaurioita rakenteille.
5. Kiinteistön omistajan ja isännöitsijän vastuu
Asunto-osakeyhtiölaki 24 luku 1§ määrittelee, että taloyhtiön hallituksen jäsenet ja isännöitsijät ovat vastuussa huolimattomuudesta johtuneista laiminlyönneistä. Tämä tarkoittaa, että rakennuksen omistajien ja isännöitsijöiden on huolehdittava siitä, että kattojen turvallisuus ja huoltoväli täyttävät lain vaatimukset.
Yhteenveto
Kattoturvallisuus ja säännölliset huollot ovat välttämättömiä rakenteiden turvallisuuden varmistamiseksi. Säännöllinen tarkastus, lumen poisto ja kattovarusteiden huolto pidentävät katon käyttöikää ja estävät vaaratilanteita. Kiinteistönomistajien ja isännöitsijöiden on huolehdittava siitä, että määräykset täytetään ja katot pidetään kunnossa turvallisen ympäristön varmistamiseksi.
KattoHoiva lyhyesti
KattoHoiva tarjoaa asiantuntevat kattopalvelut, jotka pitävät katot kunnossa ja suojaavat kiinteistön arvon. KattoHoiva tarjoaa ja toteuttaa laaja-alaiset katon hoito- ja huoltopalvelut kaikille kattotyypeille olipa asiakkaana isännöitsijät, talonyhtiöt, teolliset tai kaupalliset kiinteistöt, toimistorakennukset tai datakeskukset ja kunnalliset kiinteistöt.
Lue lisää mm. näistä palveluistamme
